Intersystems updates

‘Healthy Data’: gezonde data voor een gezond leven 

Menig dataspecialist heeft wel met termen als big data of wide data gespeeld.

Het zijn termen die in de loop van de jaren een belangrijke rol zijn gaan spelen in niet alleen het bedrijfsleven, maar ook binnen overheden, onderwijsinstanties en de journalistiek.

Vooral big data heeft gezorgd voor nieuwe ontwikkelingen. Door grote hoeveelheden data te analyseren, zijn organisaties nu in staat om te kijken naar de toekomst. Data vormt de basis van het moderne leven. Elke organisatie en individu is ervan afhankelijk. Niet-georganiseerde, onbetrouwbare data is niet enkel een last, maar ook een barrière. Organisaties hebben altijd en overal behoefte aan ‚clean‘, betrouwbare en nauwkeurige gegevens. Het moet naadloos over alle bronnen kunnen stromen, klaar zijn voor actie en betere beslissingen mogelijk maken. Dit is Healty Data!  

Wat kan Healthy Data betekenen in combinatie met de komst van persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s)? 

Healthy Data is data die toegankelijk en bruikbaar is gemaakt voor de gezondheidszorg. We spreken ook over actionable data: de data uit een dataset die daadwerkelijk bruikbaar is voor een goede en effectieve analyse. Deze bruikbare data kan aardig wat inzichten bieden. Immers, je kan analyses draaien op je gehele dataset, maar dat resulteert uiteindelijk niet in de gewenste inzichten. Als je ervoor zorgt dat je een analyse draait op het relevante deel van je dataset, krijg je relevante inzichten die leiden tot goede en effectieve vervolgacties.  

Big Healthy dataset 

Dit klinkt nog allemaal vaag, want wat betekent Healthy Data nou concreet voor de zorg? Zoals eerder vermeld, kunnen bedrijven op basis van enorme datasets inzichten opdoen voor de toekomst, wat resulteert in betere beslissingen en bijvoorbeeld het bijsturen van een strategie. Door de komst van PGO’s is het in theorie mogelijk om een grotere dataset te creëren doordat informatie eenvoudiger gedeeld kan worden. Gezien zorgverleners nog niet eerder beschikking hadden tot dergelijk ‘big Healthy datasets’, kunnen deze een enorme bijdrage leveren aan de gezondheidszorg. 

Met de juiste tools en analyses levert het bijzondere kansen op. Analyses op basis van Healthy Data resulteert in beter geïnformeerde zorg en betere ontwikkelingen en beslissingen. Het kan zelfs op macro-niveau positief effect hebben. Als je namelijk in staat bent om de (geanonimiseerde) data van patiënten te analyseren, kan het zelfs leiden tot medische doorbraken, of kan een overheid op advies van zorgverleners een gezondheidsstrategie bijsturen. 

De toekomst voor Healthy Data 

Met andere woorden, we stellen dat Healthy Data ontzettend veel kan bewerkstelligen. De huidige technologische ontwikkelingen als kunstmatige intelligentie (AI) en Machine Learning (ML) kunnen in de toekomst ook een grote rol spelen. Denk aan een patiënt die zijn of haar gegevens in een PGO invoert, en deze gegevens vervolgens met een zorgverlener deelt. Een AI- of ML-algoritme kan alvast naar de bestaande data kijken en een conclusie trekken op basis van de gegevens van de patiënt en de geanonimiseerde gegevens van vergelijkbare patiënten. Op basis van deze analyse, kan het algoritme een voorlopige diagnose stellen en advies uiten aan de zorgverlener. De zorgverlener herziet de conclusie van het algoritme en combineert deze met zijn of haar eigen bevindingen, om zo tot een finale diagnose te komen. Sterker nog, op het moment dat een patiënt de gegevens in een PGO invoert kan het algoritme zijn bevindingen aan de patiënt al tonen, zodat het de communicatie tussen zorgverlener en patiënt uiteindelijk bevordert. 

Dit zijn echter wensen voor later, en we hebben nog een lange weg te gaan. Ook bij InterSystems proberen wij hier ons steentje aan bij te dragen. In onze recente innovatie InterSystems IntegratedML hebben wij ML geïntegreerd in InterSystems IRIS. Al met al is er met de komst van PGO’s wel een fundament gelegd om in combinatie met Healthy Data te bouwen aan een gezondere toekomst.  

1 1 vote
Artikelbeoordeling
Abonnieren
Benachrichtige mich bei
0 Antwoorden
Inline Feedbacks
View all comments

Andere onderwerpen

 decoding De zorgsector zet grote stappen in de uitrol van verschillende innovaties.

Intersystems Updates

Video's

Downloads

pdf
Het Landelijk Schakelpunt+ (LSP+)

Op het kruispunt van de uitwisseling van zorgdata

LSP+ heeft het MedMij-label behaald met behulp van InterSystems en Itzos.

Download
pdf
Interoperabiliteit met het MedMij koppelpunt

De ervaringen op de weg naar de rol van DVZA

Ontdek de juiste stappen om een weloverwogen beslissing te nemen als je DVZA wilt worden of dit uitbesteden.

Bekijk de opname
pdf
Het Landelijk Schakelpunt (LSP)

Snelle en veilige uitwisseling van patiëntgegevens tussen zorgverleners

Het Landelijk Schakelpunt (LSP) mogelijk gemaakt dankzij InterSystems HealthShare.

Download